Een kijkje in mijn koffer(2): shiatsu

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 21:08

Shiatsu is bij velen onbekend, maar betekent letterlijk vingerdruk. Door druk te geven op bepaalde acupunctuurpunten of energiebanen (meridianen) help je het lichaam om weer in balans te komen. Het is een veel zachtere manier van werken dan sportmassage en het is wonderbaarlijk hoe goed paarden hierop reageren. Ik gebruik het dan ook graag in mijn behandelingen, meestal in combinatie met andere technieken. Maar een volledige shiatsu-behandeling kan op vraag zeker ook.

 

De therapie is ontstaan in Japan en komt voort uit de oosterse geneeskunde. Shiatsu kijkt naar het lichaam als een totaalpakket dat in balans moet blijven en werkt dus niet enkel symptomatisch. Het werkt dan ook op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak.

 

Het moeilijkste aan deze methode vond ik het leren omdenken naar de oosterse denkwijze. Om te bepalen welke punten of meridianen je nodig hebt, moet je uitzoeken waar de onbalans in het lichaam zit en weten wat het lichaam dan nodig heeft om weer in balans te kunnen komen. Hiervoor moet je je westerse denken combineren met de oosterse leer van de vijf elementen (zij werken met de symboliek van Water, Aarde, Vuur, Hout en Metaal. Elk element is gekoppeld aan bepaalde organen, emoties,...). Door het koppelen van de waarnemingen aan deze vijf elementen krijg je een beeld van waar de onbalans zich in het lichaam bevindt. Een onbalans in één element zal gevolg hebben op de andere elementen, het is dus belangrijk uit te zoeken waar de oorzaak van de onbalans zich bevindt.


Ik heb na de basic en advanced opleiding ook mijn pro-opleiding afgerond en geef zowel volledige shiatsu-behandelingen als combinaties met andere methodes. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb