Een kijkje in mijn koffer (1): sportmassage

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 20:58

Nadat ik het verhaal van de eigenaar gehoord heb en het paard bekeken en gevoeld heb, kies ik mijn behandelplan. Ik ga dus selecteren welke technieken voor dit paard gunstig zijn. Daarbij maak ik mijn eigen mix van technieken uit verschillende methodes om zo een behandeling op maat te hebben. Sportmassagetechnieken vormen daarbij vaak één van de onderdelen.

Sportmassage heeft als doel de spieren van je paard te ondersteunen zodat deze zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. 

Elk paard is net zoals elke mens asymmetrisch en heeft een voorkeurskant. Als we ons paard willen bereiden en hem lang gezond willen houden is dit een probleem. Om slijtage en overbelasting van de gewrichten te voorkomen willen we ons paard leren in balans te lopen en de spieren sterker te maken. Dit is niet op 1-2-3 te realiseren en vraagt doordachte training. Daarbij zal het paard (net zoals elke sporter) al eens compenseren, verzuren, te gespannen spieren hebben,... ook stress heeft een effect op de spiertonus.

Technieken zijn o.a. strijkingen, knedingen, compressie, drukpunten, ...

 

Sportmassage:

verbetert de doorbloeding van de spier: dit is nodig om de spier soepel en gezond te houden , het bevordert het afvoeren van afvalstoffen, het verwijderen van blokkades en het herstel van de spier. Bovendien draagt het bij tot een betere spieropbouw.

- zorgt voor het verminderen van een te hoge spierspanning waardoor het de bewegingsvrijheid bevordert. 

- verlicht pijn, zowel spierpijn als bij gewrichtsproblemen vb. artrose

- verhoogt productie van gewrichtsvloeistof.

- stimuleert circulatie van het lymfesysteem.

- maakt je paard meer bewust van zijn lichaam en leert je paard bepaalde spieren aan te spannen/ te ontspannen.

 

Deze technieken kunnen zeker ook gebruikt worden bij revalidatie, een betere doorbloeding helpt namelijk bij een sneller herstel van het weefsel. 

 

Ook wordt er vaak gekozen voor een volledige sportmassage in aanloop naar een wedstrijd. Dit doe ik wel enkel bij paarden die ik al eerder gemasseerd heb, zodat ik weet hoe het paard op de massage reageert en wat de aandachtspunten (op spiervlak) van dit paard zijn.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.